Ekologia i ochrona środowiska w hotelarstwie



Nasza świadomość ekologiczna wzrasta, chcemy mniej zatruwać i zdecydowanie mniej zużywać. Coraz częściej w życiu codziennym dokonujemy wyborów proekologicznych czy to kupując jedzenie, ubrania, samochody czy też wybierając hotel.

Już w 2010r. większość ankietowanych gości hotelowych deklarowała, że wdrażane przez hotel inicjatywy ekologiczne mogą i są dla nich czynnikiem decydującym o wyborze hotelu.

W Crown Piast Hotel & Park staramy się zapewnić naszym Gościom maksymalny komfort kładąc jednocześnie duży nacisk na uświadamianie personelu i zachowania proekologiczne. Wprowadzamy energooszczędne technologie i ograniczamy zużycie substancji chemicznych.

Wybudowany w otoczeniu ponad półtora hektarowego ogrodu hotel jest oazą spokoju w samym sercu miasta. Dodatkowo olbrzymi, zielony ogród jest znakomitym buforem anty smogowym.

W Hotelowej restauracji, Anturium serwujemy potrawy inspirowane kuchniami świata z wyraźnym akcentem postawionym na kuchnie polską. Wybieramy wysokiej jakości produkty kierując się ich sezonowością, bliską lokalizacją upraw oraz etyką hodowli.


Podejmujemy różne proekologiczne inicjatywy wpisujące się w Program Ochrony Środowiska „Goście Ziemi”

  • „Zielony pokój” znany jako green wash umożliwia zmianę pościeli i ręczników na żądanie Gości
  • Używamy wyłącznie detergentów łagodnych dla środowiska oraz ekologicznych kosmetyków
  • Ograniczamy zużycie wody używając perlatorów i regulatorów pojemności spłuczek WC oraz używając zmagazynowanej deszczówki do podlewania naszego ogrodu
  • Ograniczamy zużycie energii elektrycznej
  • Nasze urządzenia AGD nie emitują freonu
  • Segregujemy śmieci oraz odpady niebezpieczne