Najlepsze domowe PIERNICZKI

Odpowiadając na prośby naszych Gości, Szef kuchni poniżej podaje tradycyjny przepis na proste w przygotowaniu, oparte na naturalnych składnikach, głównie maśle i miodzie pyszne PIERNICZKI.
Pierniczki na każdą okazję…

 

 

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki miodu
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 łyżka masła
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki mleka – ciepłego
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 10 g przyprawy piernikowej (najlepiej przygotowanej przez siebie, albo gotowej)

 

Sposób przygotowania:

Przesianą mąkę wsypać do dużej miski, wlać podgrzany, gorący miód. Wymieszać ręką albo nożem.  Dodać cukier, sodę, przyprawy, masło i jedno jajko. Wymieszać. Zagniatać ciasto dolewając stopniowo ciepłego mleka, aż będzie konsystencją przypominało ciasto kruche. Wyrabiać dokładnie ciasto przez około 10 minut, aż będzie gładkie. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na placek o grubości 0,5 cm. Foremkami wykroić pierniczki, a następnie ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować roztrzepanym w miseczce jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, bez termoobiegu przez około 10 – 15 minut. Z podanego przepisu wychodzi około 30 pierniczków.